Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Telsiz ortodontik tedavi olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi diş yüzeyi üzerine takıp çıkarılabilen ince plastik şeffaf plaklarla yapılmaktadır. Şeffaf plaklar kişiye özel olarak üretilmektedir. Bu sistemde diş yüzeyine yapışan braketler yerine ataşman adı verilen ve diş rengindeki kompozit dolgu maddesiyle yapılan küçük çıkıntılar bulunur. Ataşmanların, dişlerin yapacağı harekete göre şekli ve boyutu değişebilir, hatta bazı dişlere koyulmasına gerek bile olmayabilir. Dişler üzerindeki ataşmanlar ve plaklar uzaktan çok zor görünürler, bu sebeple estetik kaygısı olan ya da tellerin görünümünden hoşlanmayan hastalar için ideal bir tercihtir.

Şeffaf Plak Tedavisi

Plaklarımı Ne Kadar Kullanmalıyım?

Şeffaf plakların dişler üzerinde planlanan hareketleri yapabilmesi için günde 20-22 saat takılması gerekmektedir. Farklı bir deyişle, plaklarınızın yemek yemek haricinde sürekli ağızda olması gerekmektedir. Plakların günde 20-22 saatten daha az takılması sonucu dişlerde beklenen hareket gerçekleşmemekte, bunun sonucunda tedaviniz kontrolsüz ve hatta bazen başarısız olmaktadır. Çözülmesi planlanan bozukluğa göre toplamda kullanılacak plak sayıları değişmekte ve her bir plak ortalama 7-10 gün süreyle takılmaktadır.

Her Şeyi Yiyebilir Miyim?

Şeffaf plak tedavisinde yemek yerken plaklar çıkarıldığı için tel tedavisine göre yiyecek içecek konusunda çok daha özgür olunmaktadır. Sert gıdaları çok daha rahat yiyebilir, braket kırılması korkusu yaşamazsınız. Bazı durumlarda dişlerin üzerine lastik asılabilmesi ya da ek kuvvetlerin verilebilmesi için buton ismi verilen ek ataşmanlar yapıştırılabilir. Yemek yerken butonların kırılmaması için daha dikkatli olunması gerekir.  Plakların plastik özelliklerinin bozulmaması için sıcak içecekler plaklar ağızdayken tüketilmemelidir.

Şeffaf Plaklarla Temizlik Nasıl Sağlanır?

Şeffaf plakların en önemli avantajlarından biri de ağız hijyeninin tel tedavisine göre çok daha kolay sağlanabilmesidir. Plaklarınızı çıkartıp rahatça dişlerinizi fırçalayabilir, aradan geçen tellere takılmaksızın diş ipinizi kullanabilirsiniz. Plakların da ağza takılmadan önce temizliği mutlaka sağlanmış olması gerekmektedir. Şeffaf plaklarınızı diş fırçası ve sıvı sabunla fırçalayıp temizleyebilir ya da plaklar için özel olarak üretilen solüsyonlardan kullanabilirsiniz.

Şeffaf Plak Tedavisinde Tedavi Sonucumu Önceden Görebilir Miyim?

Şeffaf plak tedavisi dijital olarak planlanan bir tedavidir. Bu sayede tedavi sonucunuzu daha başlamadan görebilir, hangi plakta dişlerinizin hangi konuma geleceğinin takibini yapabilirsiniz.

Şeffaf Plaklar Her Yaşta Kullanılabilir Mi?

Şeffaf plak tedavisi her yaşta yapılabilir. Tedavinin dijital takibinin yapılabiliyor olması gençlerde tedaviye olan ilgiyi arttırmaktadır. Küçük yaş grubundaki hastalarda, ağızda var olan dişler şeffaf plaklarla sıralanıp, yeni gelecek dişlere yer açılarak doğru yerlerine sürmeleri sağlanır. Aynı zamanda dişleri düzelen çocukların çok daha rahat gülümsedikleri ve sosyal becerilerinde artış olduğu gözlenmektedir. Yine de şeffaf plakların kullanımı uyum gerektirdiğinden çok küçük yaş grubundaki hastaların aileleriyle görüşülerek birlikte karar verilmesi faydalıdır. Yetişkinlerde tel tedavisiyle yapılabilecek her şey şeffaf plaklarla da yapılabilmekte, bu süreçte estetik beklentiler karşılanırken sosyal aktivitelerde de daha rahat edilmesi sağlanabilmektedir.