Ortognatik cerrahi, erken yaşlarda çene uyumsuzluklarına müdahale edilememiş ya da edilmiş olsa bile problemin şiddetinden dolayı istenilen sonuca ulaşılamamış bireylerde çenelerin yüzle uyumlu ideal konumlarına getirilebilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. Problemin hangi çenede olduğuna ve şiddetine göre tek çene ya da çift çene olarak planlanabilir. Plastik cerrahlar ya da çene cerrahları tarafından yapılırlar. Bir bireyin ortognatik cerrahi ameliyatına girebilmesi için çenelerin büyüme ve gelişiminin bittiği 18-20 yaşlarında olması gerekmektedir.
Ameliyat Olmak Zorunda Mıyım?
Şiddetli olmayan çene uyumsuzluklarında, dişlerin kemikler içerisindeki hareket sınırları aşılmamak kaydıyla dişlerin kapanışı düzeltilerek ameliyatsız tedavi olunabilir. Bu tedavi şekli ‘Kamuflaj Tedavisi’ olarak adlandırılır. Kamuflaj tedavisinde iskeletsel problemler sadece maskelenir, çenelerde bir düzelme söz konusu değildir. İskeletsel bozukluğun çok şiddetli olduğu durumlarda bazen ortognatik cerrahi tek seçenek olabilir. Ortognatik cerrahi kararı bir ortodonti uzmanı tarafından detaylı klinik ve radyolojik muayene sonucunda verilmelidir.
Ameliyat Olacağım, Yine de Ortodontik Tedavi Görmem Gerekir Mi?
Ortognatik cerrahi öncesinde gerekli analizler yapılarak, teller ya da şeffaf plaklarla dişler çene kemiği içinde olması gereken konumlarına getirilirler. Dişler uygun konumlarına geldiğinde üç boyutlu analizlerle çenelerin getirileceği konumlar hesaplanarak cerrahi splintler hazırlanır. Ortognatik cerrahi ameliyatları alanında uzman cerrahlar tarafından hastane ortamında genel anestezi altında yapılır. Cerrahi sonrası iyileşme gerçekleştikten sonra, dişlerdeki son düzeltmeleri yapmak için ortodontik tedaviye kısa bir süre daha devam edilir. Sonuç olarak dişlere dokunulmadan sadece çenelerin ameliyat edilmesiyle ideal kapanış sağlanamayacağından stabil sonuçlar elde edilemeyecektir.