Pekiştirme Tedavisi Nedir?

Dişler kemik içerisine elastik lifler aracılığıyla tutunurlar. Ortodontik tedavi sırasında dişler hareket ettirilirken bu liflerde sıkışmalar ve gerilmeler meydana gelir. Tedavi sonlandırıldıktan sonra dişler bir süre daha sabit tutularak bu liflerin ve çevre dokuların yeni duruma uyum sağlaması beklenmelidir. Aksi takdirde sıkışan ve gerilen lifler serbest kalan dişleri eski konumlarına döndürmek isteyecektir. Aktif ortodontik tedavi bittikten sonra dişlerin sabit tutulduğu bu sürece ‘Pekiştirme Tedavisi’ denir ve en az ortodontik tedavi süreci kadar önemlidir.

Pekiştirme Tedavisi

Pekiştirme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pekiştirme tedavisi sürecinde pekiştirme aygıtları kullanılır. Bu aygıtlar, alt ve üst ön dişlerin arkasına sabitlenen ‘retainer teli’, takıp çıkarılabilen şeffaf ‘essix plak’ ve bükümlü teller ve akrilden üretilen ‘wraparound apareyi’ olabilir. Genelde bu aygıtların bir tanesi yeterli gelmemekte ve kombine bir şekilde kullanılmaktadır. Pekiştirme süreci, tedavi öncesi problemin cinsine ve yapılan diş hareketine göre kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Pekiştirme sürecinde dişlerin içerisinden yapılan sabit retainer tellerini çok iyi korumalı, sert gıdaların ön dişlerle ısırma koparma yapmadan tüketilerek retainer tellerinin kırılmasının önüne geçilmelidir. Pekiştirme sürecinde kullanılan takıp çıkarılabilen apareyler de hekiminizin vereceği aparey kutusunda muhafaza edilmeli, kırılmalarının ve kaybolmalarının önüne geçilmelidir.

Şeffaf Plak Tedavisi Gördüm, Yine De Pekiştirme Tedavisine İhtiyacım Var Mı?

Ortodontik tedavi sürecinizde izlenen yol fark etmeksizin (tel ya da şeffaf plak tedavisi) pekiştirme süreci şarttır.

Ortodontik Tedavim Bitti, Her Ay Kontrole Gelmeye Devam Mı Edeceğim?

Pekiştirme tedavisi sürecinde senede 1 kez kontrol yeterlidir. Ancak pekiştirme aygıtlarında problem yaşanması durumunda vakit kaybetmeden hekiminizle iletişime geçmeniz gerekmektedir.